Clicky

Angol-tanulás.hu

US dollar no longer accepted at Taj Mahal

Due to the declining value of the United States dollar, tourism officials in India have decided to no longer accept the American currency at the site of the Taj Mahal and 120 other Indian historical sites.

The monument has refused to take dollars since November, as such, any American tourist wishing to visit the white domed marble mausoleum of Mughal emperor Shah Jahan for his wife Mumtaz Mahal will pay over 500 Indian rupees (US$ 12.80 at the current exchange rate) to be allowed in and additionally receive a free bottle of water.

The decision came as a result as part of the continuing decline of the American dollar, falling 11 percent in 2007 and now valued around 39 rupees.

Tourism Minister Ambika Soni told CNN-IBN that it seemed more practical and will save tourists money because “the dollar was weaker against the rupee,” Soni added “Before the dollar lost its value, there was a demand to have (admission tickets) just in rupees.”

Forrás: WikiNews

TIPP: A pirossal szedett szavak jelentését megnézheted, ha föléjük viszed az egérnyilat.

Ellenőrző teszt

1. Hány rúpiát ér egy dollár?

2. Mit adnak a belépõjegy mellé?

3. Kinek építtette a Tadzs Mahalt a császár?

 

A cikk magyarul

A Tadzs Mahalnál nem fogadják el az amerikai dollárt

Az amerikai dollár csökkenő értéke miatt az indiai turisztikai illetékesek úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem fogadják el az amerikai valutát a Tadzs Mahal-nál és 120 egyéb indiai történelmi helyszínen.

A műemléknél november óta nem fogadják el a dollárt, így az amerikai turisták több mint 500 rúpiát fizethetnek (jelenlegi árfolyamon 12,80 dollár), ha meg szeretnék tekinteni a Sahdzsahán mogul császár által feleségének, Mumtaz Mahalnak építtetett fehér kupolás márvány mauzóleumot – valamint kapnak egy ingyen palack vizet.

A döntés az amerikai dollár folyamatos gyengülésének eredményeképpen született. A dollár 2007-ben 11%-kal gyengült és most nagyjából 39 rúpiát ér.

Ambika Soni turisztikai miniszter elmondta a CNN-IBN-nek, hogy ez látszott praktikusnak, és a turisták számára megtakarítást jelent, mert “a dollár gyengébb lett a rúpiával szemben”. Hozzátette: “Már a dollár értékvesztése előtt is igény volt rá, hogy csak rúpiában lehessen fizetni (a belépőjegyeket).”

Kategória: Angol cikkek, szövegértés

Észrevételek, javaslatok, pontosítások:

A hozzászólásban jelezd, ha csak a honlap szerkesztőjének üzensz, és nem szeretnéd, hogy publikusan megjelenjen az oldalon.

Amennyiben a megjegyzésed nem a fenti oldal témájához kapcsolódik, akkor a fórumba írd.